tirsdag 7. august 2012

Gastric Sleeve

Det er mange som ikke vet hva disse operasjonene egentlig går ut på. Det er nok en stor grunn til alle fordommene som er ute å går. Jeg syns det er trist, at så mange føler de må holde det litt sjult, for tenk hva andre kan finne på å si. Jeg er litt der selv. Jeg holder det ikke sjult, men jeg har ikke sagt det til alle heller. Der det har falt seg naturlig, der har jeg nevnt det, men jeg vil selv ha kontroll på hvem som vet hva. Dette innlegget er hentet herfra .
_____________________________________

Pasienter som har fått gastric sleeve blir fortere mett og får nedsatt appetitt. Vekttap er et direkte resultat av en slik operasjon. Du vil også få andre helsemessige fordeler som øker din livskvalitet.  








Gastric sleeve (sleeve-gastrektomi) er et kirurgisk inngrep som kun omfatter magesekken, og innebærer ingen kirurgi på tarmen. Ved gastric sleeve fjernes ca. to tredjedeler av magesekken, noe som gjør at du blir fortere mett og får nedsatt appetitt. Den mindre magesekken hindrer matinntak og gjør at du bare spiser litt om gangen. Maten går raskere over til tynntarmen. Dette påvirker hormonene i tarmen, som blant annet påvirker sukkersyke (diabetes) i gunstig retning. Dessuten fjernes også det viktigste stedet i kroppen for produksjon av spesielt sulthormonet gherlin, noe som gjør at du får nedsatt appetitt.
Operasjonen er ikke reversibel. Dette betyr at operasjonen og forminskelsen av magesekkvolumet er permanent og kan ikke gjøres om. Denne metoden har vist seg - for de ikke aller tyngste pasientene - å på sikt gi tilfredsstillende vekttap og effekt på eventuelle tilleggssykdommer, samtidig som risikoen for bivirkninger og komplikasjoner med høy sannsynlighet er mindre enn ved andre fedmeoperasjoner.

Komplikasjoner og bivirkninger

Kirurgen operer med kikkhullskirurgi, noe som reduserer risikoen for komplikasjoner. Kikkehullkirurgi betyr at du bare får 5 små snitt på magen.  Alvorlige komplikasjoner oppstår sjeldent ved kikkhullskirurgi. Men som ved andre kirurgiske inngrep kan ulike problemer og komplikasjoner kan likevel oppstå. Ved gastric sleeve forventes 1-4 % av de opererte å få lette eller mer alvorlige komplikasjoner. Faren for komplikasjoner reduseres som tiden går og en uke etter operasjonen anses faren å være svært liten. Siden vi kjenner til hvilke komplikasjoner som kan oppstå, gjør vi vårt ytterste for å redusere sjansene for at de oppstår. Komplikasjonene som oftest kan oppstå er:
  • Blødninger: Alvorlige blødninger som krever blodoverføring er svært uvanlig (færre enn 1%).
  • Blodpropp: På grunn av økt risiko for blodpropp ved kirurgiske inngrep får alle som opereres blodfortynnende sprøyte kvelden før - og etter operasjonen.
  • Lekkasje fra magesekken: Magesekken stiftes med trippel titaniumstifter som er svært solide. Lekkasjer er sjeldne og opptrer hos færre enn 2 % av pasientene.
  • Infeksjoner: Alle kirurgiske inngrep medfører en økt risiko for infeksjoner, som lette sårinfeksjoner, urinveisinfeksjon eller lungebetennelse.

Effekt av gastric sleeve

Operasjonen vil hjelpe deg til et vekttap, men det er svært viktig å være klar over at operasjonen i seg selv sjelden eller aldri er tilstrekkelig til å opprettholde et varig vekttap. Vel så viktig er endring i livsstil. Colosseumklinikken tilbyr oppfølging etter operasjonen og gir deg god råd om kosthold.

Tatt herfra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar